Dieren op de boerderij

Hoewel vlees geen hoofdbestanddeel van mijn dagelijkse maaltijd vormt, is het wel een onderdeel van het wekelijkse voedselpatroon.

Dat is de reden dat ook dieren een plek krijgen bij Proefboer. Maar welk dier past in deze omgeving en bij mij?

 

Ons perceel is vrij ruig en bestaat uit zowel bomen (bos) als gras (weiland). Een dier dat het onkruid en de begroeiing in het bos onder controle houdt, zorgt voor bemesting en ook nog eens eetbaar is lijkt me heel geschikt. Ik lees over koeien, kippen en varkens die van oorsprong in bossen leefden.

Een leider-volgersysteem, hierbij eet ieder dier wat hij nodig heeft. Koeien het malse gras, daarna varkens om ‘op te ruimen’, kalkoenen om de mest van van zijn voorgangers uit te pluizen enzovoort. Dat lijkt me geweldig, maar te complex om nu mee te starten.

Hoe zou het zijn als ik start met varkens? Het lijkt mogelijk om een stuk land om ‘te ploegen’ zonder een zware tractor in te zetten. Varkens woelen alleen de bovenste laag aarde om, zodat de bodem zo min mogelijk wordt verstoord.

Ik kwam dit filmpje tegen van boeren in het bos:

https://www.youtube.com/watch?v=Gx5-tRpwWLw

 

Ik ben enthousiast!

De varkens eten en wroeten ons perceel, klaar om te zaaien. Woelen de grond in het bos om, zodat jonge boompjes weer kans krijgen te groeien. Poepen waar het hen uitkomt en eten zich tot een fijn en duurzaam stukje vlees.

 

Maar hoeveel varkens en welk varken is het meest geschikt?

Dat is het volgende wat ik uit ga zoeken! Tips zijn welkom![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]