Een seizoen lang appels vol smaak

Afgelopen jaar heb ik als kunstenaar in opdracht van FoodHeroes samen met Juanita van fruitteeltbedrijf de Stuifakker gezocht naar een oplossing voor hun 2e en 3e klasse fruit. Ik kwam erachter dat fruit voor de supermarktconsumptie geplukt wordt om te bewaren. Gek als je je bedenkt dat een appel een seizoensproduct is, waardoor deze in een bepaalde periode echt fantastisch smaakt! Ook ik was me niet bewust van het feit dat ik het hele jaar door appels kocht die soms echt niet lekker meer waren.

Toen ik voor mijn eigen boerderij de boomgaard ging inrichten wist ik één ding zeker: Smaakvol, rijp fruit zo lang het seizoen dit toelaat, de keus van de rassen pas ik hier op aan. Tot mijn verbazing kom ik een heel eind!

Transparante Blanche, de eerste appel zou in juli rijp moeten zijn, terwijl de laatste appel pas geplukt wordt op Allerheiligen op 1 november. Deze laat geplukte Rode IJzerappel is dan t/m april smaakvol te bewaren.