Een appeltje voor de dorst

Een appeltje voor de dorst = een reserve voor moeilijke tijden die mogelijk nog gaan komen. Vroeger zag je veel fruitbomen rondom boerderijen. Fruit was een belangrijke bron van vitaminen.

De reden dat ik nu fruitbomen plaats is omdat ik weer wil genieten van verschillende smaken die het seizoen te bieden heeft (zie vorig item, Een seizoen lang appels vol smaak) en tegelijkertijd levert dit ook nog eens een grote hoeveelheid fruit terwijl ik de grond niet hoef om te spitten.

Wat ontzettend gaaf om de bomen voor je eigen boerderij uit te kiezen!

Geweldig geholpen door Monique van ‘Op de goede grond’ 

Lopend tussen alle fruitbomen bespreek ik mijn keuzes met haar. Op het laatste moment besluit ik de transparante Blanche (rijp in juli) te wisselen. Er is zoveel fruit rijp in de zomer dat ik voor de droogappel Zoete Ermgaard ga. Lekker voor in de cruesli!

Deze appels vallen niet vanzelf van de boom. Half november zijn ze te eten, maar nog veel lekkerder om te drogen.

Naast de appelbomen die we van de buren hebben gekregen en een adoptieboom van mijn zus ben ik nu ook de trotse eigenaar van de Noratisappel, de Zoete Ermgaard, deFranse Reinette, de Rode IJzerappel en een heerlijke hand- en stoof Juttepeer.

Ik plaats de hoogstam fruitbomen op 10 meter afstand van elkaar, met in de middenrij de laagstam boompjes die ik al eerder had geplant.

Terwijl ik tussen de bomen door loop fantaseer ik over groenten tussen de appelbomen. Vraag ik me af wat de functie van een haag rondom de boomgaard is (bescherming tegen wind?) en zouden de varkens die ik op het oog heb tussen de bomen door het gras kunnen omwoelen of beschadigen ze dan de wortels?

Voor nu eerst maar eens uitzoeken hoe en wanneer ik de bomen moet snoeien en hoe dat eigenlijk werkt met takken uitbuigen. Er schijnen namelijk meer appels te groeien aan horizontaal groeiende takken. En hiermee kan ik ook nog eens bepalen in welke vorm de boom groeit.

Dit jaar nog een appel uit de (super)markt, met een beetje geluk volgend jaar van Proefboer!