Biologisch, heel logisch… of toch niet?!

Ik word boer! En als je dan besluit boer te worden, dan ook maar gelijk ‘all the way’. Dat boer worden doe ik volgens de principes van Natuurlijke Veehouderij, die niet persé biologisch zijn.

Toch vind ik het bioboeren voor mezelf wel heel passend. Mijn boodschappenmandje vul ik zo veel mogelijk met bioproducten. De ene keer omdat ik vind dat bijvoorbeeld biologische komkommers veel beter smaken, hoewel ik dit bij melk weer nauwelijks proef. De hoeveelheid melk die wij thuis drinken maakt dat ik dan toch voor de bio versie kies. Alsof het zekerheid geeft dat het bioproduct een beter, gezonder product is. Al die ‘perfecte’ groenten en fruit in de supermarkt, terwijl ze in mijn eigen onbespoten moestuin naast de meest bizarre vormen ook wel eens een plekje of mee-eter hebben. Ook is er verschil in formaat en smaak.

Dat roept vragen op! Wat is er mee gedaan om alles zo uniform te kunnen verkopen? Gaat het om hoe iets er uit ziet, of om de smaak en gezondheid? Omdat ik er steeds meer achter kom dat ik vrij weinig weet van het voedsel dat ik eet, kies ik dus voor de meest zekere (bio) van het onzekere.

Weer terug naar de boer die ik wil zijn. Zoals ik zelf mijn voedsel zo gezond en bewust mogelijk wil kopen en eten, zo wil ik ook produceren.

Ik bel naar Skal. Skal is een onafhankelijke organisatie voor het toezicht op de biologische productie in Nederland. Vol enthousiasme vertel ik de dame aan de andere kant van de lijn over mijn zoektocht naar boer worden. En dat ik dat biologisch wil doen. Ze vertelt met over een omschakelperiode van 2 jaar. Ik vertel haar dat ik niet wil omschakelen, maar starten. Of dat ‘op natuurgronden van Staatsbosbeheer is?’ Nee, dat is niet het geval, het is een stuk grond waarop al meer dan 20 jaar geen activiteit meer is geweest. ‘U zal toch eerst een periode van 2 jaar moeten omschakelen’.

Lichtelijk teleurgesteld hang ik op. Nog even scan ik over de prijslijst die samenhangt met het verkrijgen van een SKAL keurmerk en ik besluit om het zonder keurmerk toch zoveel mogelijk biologisch en gewoon ‘goed’ te doen.

Helaas is biologisch boeren niet altijd even logisch.